Om Harley Davidson

 

Harley Davidson känner de allra flesta till, även de som annars är helt ointresserade av motorcykelföretag. Även om de i nuläget inte är den största tillverkaren av motorcyklar så är de antagligen de som är mest kända.

Harley Davidson har funnits sedan 1903 och är en tillverkare av motorcyklar från USA. Företaget har sedan dess start blivit en slags ikon inom MC-kretsar och de har varit en starkt bidragande orsak till populariseringen av motorcyklar av typen chopper.

Harley Davidson tillverkar förutom motorcyklar även många kommersiella produkter i form av till exempel t-shirts och till och med olika typer av dator- och videospel.

Namnet kommer från de två skaparnas efternamn som satts ihop. Den ene hette William S. Harley och var tjugo år när företaget startades. Davidson kommer ifrån hans barndomsvän Arthur Davidson. Båda var i sin ungdom väldigt intresserade av motorcyklar och byggde samt modifierade motorcyklar tillsammans. De producerade sin första motorcykel med hjälp av Arthurs bror och den blev klar redan samma år, alltså 1903.