Ta MC-körkort

För att få köra motorcykel i Sverige krävs att man har ett A-körkort. A-körkortet finns i tre olika nivåer: A1, A2 och A. Om man är motorcykelintresserad kan man börja övningsköra för att ta ett A1-kort redan när man är 15 år (och 9 månader), och man får sedan köra upp för att ta provet från att man är 16 år gammal. Att ha ett A1-kort innebär att man får köra lätt motorcykel, det vill säga en motorcykel vars slagvolym är högst 125 kubikcentimeter och vars effekt är högst 11 kilowatt. En lätt motorcykel är med andra ord ett kliv upp från en moped när det gäller effekt och fart, varför det är värt den lite längre väntan för den motorintresserade fartdåren. Med ett A1-kort får man dessutom sin självständighet lite tidigare, eftersom man inte måste vänta tills man har fyllt 18 år innan man kan köra själv till skolan, träningen eller kompisar. Dessutom kan man anlända i stil till studentskivor och andra fester under studenttiden. För att själv anordna en riktigt lyckad studentfest räcker det dock inte med att anlända snyggt – man måste också ordna en snygg studentdukning. Lyckligtvis finns allt man behöver för detta samlat på Partykungen.se.

När man sedan väl har tagit studenten och fyllt 18, kan man köra upp för att få behörigheten A2. Med denna får man köra mellanstor motorcykel, vilket innebär att motorns nettoeffekt är som högst 35 kilowatt. Man får börja övningsköra inför provet från att man är 17 år och 6 månader.

Slutligen finns alltså A-kortet, med vilket man får köra tung motorcykel. Med ett A-kort finns ingen begränsning när det gäller motorcykelns effekt eller fart. Det finns två sätt att vara behörig för att ta A-kort: antingen genom att ha haft A2-kort i minst två år, i vilket fall man kan ta A-kort från det att man har fyllt 20 år, eller genom att man är minst 24 år gammal. Har man ingen tidigare erfarenhet av att köra motorcykel får man med andra ord vänta betydligt längre innan man är behörig att köra upp för att ta A-kort.