Triumph

Det brittiska motorcykelmärket Triumph har tillverkat sina egna motorcyklar sedan 1902. Fram till dess hade företaget exporterat trampcyklar. Några år efter det gav man sig även in på biltillverkning. De visade framfötterna när det gällde egentillverkning och innovation och efter att konkurrenten Indian gick i konkurs 1953, så har Triumph varit det äldsta kvarvarande motorcykelmärket. Vägen fram till dagens försäljningssuccéer har inte varit spikrak; varumärket har haft det extremt tufft i perioder, inte minst efter en stor fabriksbrand 2002. Men de lojala fansen har alltid funnits där och hållit varumärket vid liv. Nu är man definitivt tillbaka som en betydande motorcykelfabrikant. Deras signum har främst blivit att tillverka nya motorcyklar med klassiskt utseende, men med den nya teknologin och de finesser som finns på marknaden idag. Och efterfrågan är stor, många längtar efter de coola retromodellerna, men vill också åt bekvämligheterna som finns hos de nya hojarna. För att inte tala om säkerheten, förstås. Och här har tillverkaren ansträngt sig för att gå kunderna till mötes.

Från klassiker till crossroad

Så Triumph fortsätter att lansera retromodeller precis som de gjort de senaste decennierna, till publikens stora förtjusning. De klassiska modellerna Bonneville Speedmaster, Thruxton och Scrambler finns fortfarande med i produktionen. Vad har då lagts till på de här nygamla motorerna? De innehåller mer teknik, som exempelvis cross control, körställningen är justerad, avgasrören har dubbla ljuddämpare och är utrustade med flera värmeskydd för att undvika att chauffören bränner sig. Modellen Bonneville har även lanserats i två olika modeller, en för den som vill ha en mer avskalad variant och en som är bättre anpassad för landsvägskörning. Den senare modellen heter Bonneville Highway och har framruta samt en extra sits bak. Det gör den särskilt anpassad till längre färder och långsemestrar, då det dessutom är möjligt att ha en medpassagerare. Triumph utvecklar hela tiden sina gamla retrocyklar och vi kommer garanterat att få se fler modifieringar på dem i framtiden. Parallellt med detta utvecklar också motorcykelföretaget moderna, helt nya modeller. De har ställt in siktet på offroadkörning och tillverkar numer även crossmotorcyklar, bland annat.

Se över körsäkerhet och försäkringar

Triumph är ingen jätte i motorcykelindustrin, men de har som sagt en trogen skara konsumenter och de har etablerat sig starkt och växer nu stadigt hela tiden. De räknas som en av de mer exklusiva motorcyklarna som finns på marknaden och för de flesta är det en stor investering att köpa en Triumph, vare sig det är en ny eller en begagnad. Som motorcykelägare finns det många saker att tänka på och förutom körsäkerhet och skötsel, är det viktigt med bra försäkringar. Finns det försäkring på hojen som täcker allt som kan tänkas hända under en färd, är ägaren relativt trygg. Sedan gäller det såklart att se över hemförsäkringen och vad som täcks in vid eventuell stöld och liknande. Ytterligare en viktig sak är att tänka sin egen säkerhet och se över personförsäkringarna. I hemförsäkringen ingår vanligtvis ett grundläggande skydd, men är man mycket ute och kör med motorcykel är det en idé att ha en tilläggsförsäkring.