Guide för den som inte har kört motorcykel på ett tag

Sommaren lockar många mc-förare att vilja ge sig ut på vägarna. För de som inte har kört hoj på flera år eller tillhör dem som fick mc-körkort på köpet en gång i tiden när man tog körkort för bil, krävs några enkla råd. Några av dessa personer känner att det rycker i kroppen vid blotta tanken på att få sätta sig på en motorcykel, och det finns några tips som man kan ta del av innan man beger sig ut i trafiken.

Visserligen går det att hitta all information som kan behövas inför ett sådant stort steg som det innebär att köra hoj igen. Här kan man ta del av en guide som är en sammanställning för att underlätta för dem som är ringrostiga i sin körning.

Skaffa nödvändig utrustning

Det är helt klart att man som motorcykelförare måste tänka på sin säkerhet, för man är mer sårbar på en hoj jämfört med en bil. Dels gäller det att hålla ögonen öppna och vara mer vaksam. Därför är ett bra tips att använda sig av en reflexväst eller skyddskläder som är färgstarka, för då har man gjort sig synligare för övriga trafikanter. Skyddsutrustning för mc är betydligt mer omfattande och krävande än vardagliga kläder och skydd mot olika väder, såsom ett paraply med tryck eller en enkel regnjacka.

Något av det viktigaste som man behöver är en hjälm och den ska vara ny, för en hjälm är en färskvara och har en livslängd på 3 – 4 år. Dessutom bör man inte köpa en begagnad hjälm då man inte vet vad den har varit med om. Naturligtvis gäller det att se till att kroppen är skyddad så mycket som möjligt. Därför krävs det ett bra mc-ställ, handskar och skor som klarar olyckor och fall.

Köpa motorcykel

När det är dags att köpa en ny eller begagnad motorcykel, satsa då på bromsar som är låsningsfria. Det är en stor fördel med ett ABS- och ett antisladdsystem, för det kan vara skillnaden mellan en katastrof och att klara livhanken.

Rätt typ av mc

Det finns många typer av mc:s på marknaden, några av varianterna är:

  • Nakna motorcyklar – Som också kallas för streetfighter. Då sitter föraren upprätt och har en bra överblick.
  • Touringmotorcyklar – Finns i diverse storlekar och är ett sportigt alternativ, perfekt för långfärder.
  • Customhoj – Eller som de också kallas för, glidare. Dessa körs lugnt och säkert, samt har oftast en vikt som är hög och körställningen är utsträckt. Det gör att de kan vara svåra att köra.
  • All road-mc – Är en mc som klarar att köra enklare off-roadkörning. Dessutom perfekt att pendla med till och från jobb eller för att köra äventyrs-touring.

Dessa var några typer av motorcyklar man kan välja mellan. Men är man osäker på sin körning bör man ta några lektioner och fräscha upp kunskaperna. Att köra mc är ett sätt att leva!