Motorcyklar och miljöpåverkan

 

Man kan tro att motorcyklar är väldigt dåliga för miljön då de åker förbi ibland och man måste hålla för öronen eftersom de är så högljudda. Men eftersom de drar mindre bensin än till exempel bilar så har miljöaktivister i länder så som USA fått upp ögonen för detta. Vissa tillverkare nappade på detta och började satsa på att tillverka motorcyklar som drog ännu mindre bränsle.

Dock är det så att om man tror att motorcyklar är dåliga för miljön så har man antagligen rätt. Avgaserna som motorcyklar släpper ifrån sig har nämligen mycket mer oönskade gifter i sig än vad de flesta bilar har. Detta beror på att motorcyklarna saknar en del som bilar har som gör att avgaserna blir renare. Man har dock försökt att installera denna del även på motorcyklar men det blir ofta problem eftersom platsen på motorcyklar är mer begränsad och för att det uppstår större problem med överhettning hos motorcyklar än hos bilar.

Numera har man dock lyckats installera denna avgasrenare på de allra flesta motorcyklar och i USA har man uppskattat att mer än hälften av de som används idag är utrustade med detta.