Motorcyklar av olika typer


Enligt Wikipedia är en motorcykel ett fordon med två eller tre hjul. Det är såklart sant, men en motorcykel är så mycket mer, och den kan se ut på vitt skilda sätt. Precis som för bilar finns även mc att få som laddhybrid. Bortsett från totalt olika utseenden kan motorcyklar också ha helt olika syften, där vissa bara använder dem för ren transport medans andra lever hela sitt liv på eller kring sin hoj. Inget är mer rätt eller fel, så länge som du trivs i ditt förhållande till dessa maskiner så är du fri att helt välja hur stor del av ditt liv du vill förknippa med motorcyklar och gemenskapen som finns runt dessa.


Att köra motorcykel är en livsstil. Det är dessutom en livsstil som ser helt olika ut beroende på vilken typ av motorcykel du väljer. Vill du tex ha en klassisk bensinare eller en nyare laddhybrid? Man kan sedan fråga sig om det är livsstilen som avgör vilken hoj du vill ha eller om det är valet av hoj som bestämmer vilken livsstil du får. Nedan följer några exempel på vad du har att förvänta dig:

  • Glidare

Glidarnas glidare. HD-tillverkaren Harley-Davidson gör i och för sig lägre vinster nu för tiden än de historiskt har gjort, men det innebär inte på långa vägar att HD-kulturen är död, utan den lever och frodas ute på vägarna. Så ta på dig skinnvästen och ge dig ut på vägarna med din custom-cykel.

  • Sporthoj

Gillar du fart? Då är sporthojen något för dig. Kanske inte något för dig som vill ha hojen ut på en lång semester i sommar. Men på kortare distanser är körgläden svårslagen.

  • Off-road

Här är hojen för dig som trivs i leran, på gruset och på stigarna. Packa enmanstältet och ge dig ut på härliga naturupplevelser i närmaste skog.

  • Äventyrsmaskin


Här är hojen för dig som vill välja allt och inte välja bort något. En motorcykel som på samma gång kompromissar med allt och inget. Passar för dig som ser fram emot att få köra Paris-Dakar i framtiden.

  • Basic / Streetfighter

En naken hoj där föraren får visa sin styrka mot fartvindarna i högre hastighet. Perfekt som pendlarhoj och rolig att köra. Då syftet med dessa ofta är transport passar de utmärkt som laddhybrid.

  • Touring

Ska du ut på långa resor med din motorcykel? Då är det en touring-hoj du ska ha. Här får du gott om plats för packning, och körställningen är avslappnad nog för att bränna av oändliga mil utan att tröttna. Tänk dock på att det är stora maskiner och att de därför kan vara mer än lovligt otympliga att köra i stadstrafik.