Olika typer av motorcyklar

I Sverige är det vanligt att äga en bil, just på grund av att det kan bli kallt att köra en motorcykel på vintern. Men det finns en grupp människor som tillbringar väldigt mycket tid i garaget och på motorcykeln. Att ha en motorcykel innebär nämligen en typ av frihet. Denna artikel kommer därför ta upp viktiga saker som kan vara bra att tänka på inför köp av motorcykel.

Motorcykel eller bil?

Det första som bör övervägas är vad motorcykeln kommer användas till och vilken familjesituation man har. I en familj måste man tänka på familjens bästa, vilket kan innebära att köpet av en motorcykel måste vänta. Detta är till skillnad från att köpa en bil, eftersom en familj faktiskt har nytta av en sådan. Många familjer behöver nämligen ha en bil för att kunna skjutsa barnen till skolan, dagis och träningar. Därför är det viktigt att vara osjälvisk när det kommer till valet mellan motorcykel och bil.

Olika typer av motorcyklar

När det kommer till motorcyklar är det också viktigt att se över de olika typerna. I svensk lagstiftning finns det nämligen en mängd olika sorter, varpå en del har två hjul och en del fyra hjul. Det finns också olika kategoriseringar beroende på storleken, vikten och typen av motor. Sammantaget bildar detta tre kategorier, nämligen lätt motorcykel, mellanstor motorcykel och tung motorcykel. Dessa brukar generellt sett kosta olika mycket pengar att köpa, men den tunga motorcykeln brukar vara den allra dyraste typen.

Krav på körkort

När det kommer till körkort finns det olika typer som behövs för de olika motorcyklarna. Det första körkortet kallas för A1 och det är detta som alla svenskar har genom sitt vanliga körkort. Därefter är nästa klass A2, där det tillåts att köra mellanklassen. Till sist finns körkortet som kallas för A, detta tillåter föraren att köra vilken motorcykel som helst. Vad som gör A-körkortet speciellt är att föraren måste vara minst 24 år gammal. Alternativt måste föraren haft ett A2-körkort i minst två år. På så sätt kan man behöva vänta lite med att få köra en tung motorcykel.