Saker att tänka på när du ska köpa MC


Glida fram på öppen landsväg eller braka på så det ryker om sporthojen? Oavsett vilket är det en fantastisk känsla att kunna köpa sig en alldeles egen motorcykel. Det finns många olika modeller att välja mellan och även många olika funktioner. En mycket vanlig fundering är huruvida det är bäst att köpa en begagnad eller en ny. Det är således många frågor som måste besvaras.

Har du köpt motorcykel tidigare har du säkerligen redan koll på det mesta som hänger ihop med ett köp, men som novis kan det vara betydligt svårare. Om du har möjlighet kan du se till att få med dig någon som är kunnig och har erfarenhet sedan tidigare. Fyra ögon är bättre och två och tillsammans kan ni bolla funderingar och titta på olika aspekter när ni befinner er på plats.

Vilken hoj ska du välja?


En av de största frågorna du bör ställa dig är vilken typ av motorcykel som kommer att passa dig bäst. Om du mestadels vill köra uppe på motorvägar kan en superbike vara det bästa alternativet, medan den som är ute efter en motorcykel som klarar av långa resor hellre bör titta på de så kallade touring hoj. Vill du göra lite av varje kan det vara bra med något mer genomsnittligt. Det kan även vara bra att fundera på hur du vill att din motorcykel ska drivas fram. Idag finns det motorcyklar som drivs med hjälp av el, precis på samma sätt som bilar. Med laddboxar från Tibber håller du igång din bil eller mc på ett effektivt sätt. Försök att ha is i magen och gör inga förhastade köp, då detta kan leda till besvikelse längre fram.

Begagnat eller nytt?

Ska man satsa på en begagnad mc och få ner priset så mycket som möjligt eller ska man välja en ny där man också får en garanti? Svaret på den frågan beror naturligtvis på hur stor budget du har. Det finns många hojar på annonssajter som du kan köpa utan problem. Väljer du begagnat gäller det dock att du är mycket mer försiktig. Du behöver säkerställa en hel del saker innan du räcker över pengarna:

  • Bromsarna ska vara lena och fungera fläckfritt
  • Se till att det inte finns några läckor när hojen körs
  • Öppnandet av motorn ska gå smärtfritt och dess mekanism likaså
  • Finns det några onormala ljud?
  • När var senaste gången som motorcykeln blev servad?

Provkör alltid


Vi kan inte påpeka nog hur viktigt det är att du provkör din motorcykel innan du köper den. Du ska aldrig köpa en hoj som du inte har testat att köra. Det bästa är om ni kan vara två även här. Är man inne i drömmen om en ny mc är det lätt att man missar viktiga varningsflaggor.