Motorcyklar och olika stilar

 

Olika motorcyklar lämpar sig som sagt för olika saker. Detta gör att de har olika designer, men också hur man sitter på själva motorcykeln när man åker skiljer sig mellan de olika typerna. Vissa motorcyklar designas för att gå så snabbt som möjligt medan andra är mer bekväma.

Standardmotorcyklar

På en vanlig standardmotorcykel sitter föraren antingen rakt upprätt eller med lite framåtlutning. Fötterna är också placerade under föraren. Detta är alltså standardtypen av motorcyklar och de lämpar sig inte för någon särskild uppgift. De kan vara bra för nybörjaren och bra då man håller på att övningsköra eftersom man så att säga får en blandning av alla typer i en.

Glidare eller cruiser

Cruiser kallas för glidare på svenska och är kanske den typ av motorcykel som är mest känd. Det är nämligen av denna typ som de allra flesta motorcykelklubbar använder sig av och ett känt exempel på tillverkare är Harley Davidson som de allra flesta känner till. På en glidare sitter man i en mer bekväm ställning där man ofta sitter lite bakåtlutad. Benen är placerade framför föraren och sätet är lågt. Styret på motorcykeln är ofta breda och höga. Glidare är utformade för bekvämlighet och passar bra om man ska åka på upptäcktsfärd i långa sträckor. De lämpar sig mindre för att ligga i kurvor med.

Motorcyklar av sporttyp

Sportmotorcyklar är kanske den typ av motorcykel som är minst bekväm att åka på. Föraren sitter kraftigt framåtlutad, nästan liggande med benen bakom sig. Dessa typer av motorcyklar är designade för att gå så fort som möjligt och lämpar sig inte för att åka långa sträckor då de i längden är ganska obekväma att sitta på.