Utrustning för motorcyklister

Utrustningen som motorcyklister bär är extremt viktig, eftersom den är det enda som finns mellan dem och den omgivande trafiken vid en eventuell olycka. Utrustningen ska därför skydda motorcyklisten (så gott det går) mot exempelvis skallskador, allvarligare benbrott och brännskador (från friktion mot asfalten).

Det är på grund av det sistnämnda som motorcyklister bär skyddande skinnställ eller overaller gjorda av en särskild typ av förstärkt textil. Dessa fyller både funktionen att skydda från väder och vind, och att skydda motorcyklistens hud från friktion om hen skulle falla mot asfalten i hög hastighet.

Vid ett sådant tillfälle finns det självklart också stor risk att man drabbas av frakturer, och därför väljer många motorcyklister att bära extra skydd i form av ryggplattor och nackskydd, som förhindrar skador i ryggleden och nacken, samt förstärkningar vid armbågar, axlar, knän och höfter.

En typ av skydd som inte är valfritt är hjälmen, som skyddar det kanske allra viktigaste på kroppen: huvudet. Denna är den enda del av utrustningen om är obligatorisk enligt lag, men om man vill värna om sig själv när man åker motorcykel bör man ha all utrustning som nämnts ovan, samt även gärna särskilda MC-stövlar och MC-handskar.

Även om man inte behöver lika mycket skydd när man kör bil, eftersom man är omgiven av chassit, har bilbälte och skyddas av krockkudde (förhoppningsvis), kan man ändå behöva extra utrustning till bilen som erbjuder skydd i vissa lägen. Om man har hund behövs till exempel en hundbur i bagageutrymmet, för att hunden inte ska kastas runt i bilen vid en kollision. På Transportstyling.se hittar du enkelt hundburar och andra tillbehör som passar till just din bilmodell.