Isle of Man

På Isle of Man utanför England går ett av världens farligast lopp av stapeln varje år. Det är det äldsta landsvägsloppet i världen. Första gången loppet kördes var år 1907 och genom åren har det kommit att vara ett lopp som har stått för ett antal titlar. Exempelvis var det under många år Storbritanniens Grand Prix och under några år var det även en deltävling i VM. Isle of Man TT är det vanligaste namnet på loppet och TT står för Tourist Trophy.

Dödsolyckornas lopp


Många gånger har det här loppet kallats för dödens lopp och det är inte utan anledning. Antalet personer som genom åren har omkommit är högt. Ett ödets år var 2016 när hela fem personer satte livet till under loppet. Loppet har körts ungefär 100 gånger och under alla lopp har det totalt dött 252 personer vilket är väldigt mycket.

Anledningarna till att det är många som omkommer under loppet är bland annat kurvorna. Banan loppet körs på heter Snaefell Mountain Course och är 60,7 kilometer. På banan förekommer det 226 kurvor vilket blir väldigt många då ett lopp körs sex varv på banan. Kurvorna är det farliga på banan och många av dem har väldigt dålig sikt.

Alla dödsolyckor har lett till att loppet har tappat officiell status. Det är helt enkelt för farligt att köra. Trots det är det många förare varje år som är redo att ta sig an den svåra och farliga banan. Isle of Man TT är ett av de lopp som går under benämningen real roadracing vilket betyder att det körs på vägar som normal sett inte uppfyller säkerhetskraven. Vanliga lopp kallas roadracing när de körs på vanliga asfaltsvägar, men har då uppfyllts standarden för säkerhetskraven.

Historiska förare

Genom åren har ett tusental förare deltagit och en av förarna har stuckit ut lite extra. Joey Dunlop lyckades med bedriften att bemästra kurvorna och vinna tävlingen 26 gånger. Han körde i olika klasser genom åren och har tagit flera olika titlar. Det har också varit svenska deltagare som har haft framgångar. Börje Jansson är den mest kända av svenskarna, även om andra har placerat sig bra. Rekordtiden på ett varv sattes av Bruce Anstey som 2014 körde ett varv på 17 minuter och 6,682 sekunder. Snitthastigheten det varvet var på hela 213 km/h vilket visar hur otroligt snabbt det går på den svåra banan.

2005 var dödens år när nio personer omkom när de körde loppet. En svensk var en av de omkomna och varje år händer det fler dödsolyckor. Bakom loppet finns inget säkerhetstänk som det gör på andra stora motorcykellopp och det är anledningen till att olyckorna fortsätter. Förare som väljer att delta behöver verkligen se över allt skydd de kan få och att ha en bra försäkring är a och o i ett sådant lopp. Om olyckor sker utomlands kan sjukvårdskostnaden stiga otroligt och företag kan använda sig av inkasso för att få in pengarna.

Anledningen till att tävlingen togs bort ur VM-deltävlingarna var att förarna själva började bojkotta omgången. Det var helt enkelt för farligt att ställa upp.