Övergripande om motorcyklar

 

Att åka motorcykel är för många en barndomsdröm. Det finns en slags frihetskänsla i att kunna färdas fort i det fria, och det har genom åren utvecklats en rik kultur kring motorcyklar. Det finns bland annat väldigt många smeknamn på motorcyklar, såsom hoj och glidare. Dessutom finns det många klubbar som åker motorcykel tillsammans, motorcykelklubbar har dock fått ett ganska så dåligt rykte eftersom det finns ett par MC-klubbar som ägnar sig åt kriminell verksamhet. De allra flesta motorcykelklubbar är dock helt lagliga.

Men vad är då egentligen en motorcykel? Precis som namnet antyder så kan det liknas vid en vanlig cykel fast med motor. En motorcykel är dock mycket större och mer bastant än en cykel och kan knappast lyftas runt hit och dit med bara händerna. Motorcyklar har vanligtvis två hjul men de kan även ha tre. Det finns väldigt många olika sorters motorcyklar och utseendet och designen mellan dessa kan skifta enormt. Det beror dels på själva utseendet, men olika motorcyklar lämpar sig också till olika saker. Det finns till exempel motorcyklar som lämpar sig bäst för att åka långa distanser, andra lämpar sig bättre för att tävla med eller för att helt enkelt åka snabbt.

I Sverige och andra västländer är motorcyklar egentligen inte något som används för att man har nytta av det. I de allra flesta fall är det mer praktiskt att ta sig runt i bil. I Västvärlden används därför motorcyklar främst för att de är roliga att köra, och som en typ av hobbyverksamhet. I många delar av världen är motorcyklar dock väldigt användbara. De är nämligen ofta billigare än bilar och de är smidigare att ta sig fram med. De allra flesta motorcyklar finns i Asien.

Allt med motorcyklar är dock inte positivt. I jämförelse med bilåkning är körning av motorcykel mycket farligare. Man är mycket mer utsatt i trafiken och man är mer utsatt för halka eftersom man ofta bara har två hjul. Enligt en amerikansk studie så är det till exempel hela 37 gånger vanligare att motorcyklister råkar ut för olyckor än att bilister gör det. I många länder, Sverige inräknat, krävs det därför ett särskilt körkort för att få åka motorcykel. Dessutom är det lag på att man måste använda hjälm i de allra flesta länder och man behöver också ofta använda sig av någon typ av skyddskläder.

Många väljer som sagt att åka tillsammans i klubbar. Den allra vanligaste typen av motorcykel man använder inom motorcykelklubbar är Harley-Davidson som är en så kallad glidare. Det finns även motorcyklar som är mer skoterlika och ser ut som mopeder. Skillnaden mellan mopeder och motorcyklar är dock att motorcyklar får köras lika fort som en bil medan mopeder har en lagstadgad högsta hastighet på 45 kilometer i timmen.